Skip to content

Værdiansættelse af tandklinikken

Med tandlægekædernes indtog, blev der for få år siden ændret i de principper som gennem mange år har været anvendt ved klinikhandler. Hvordan er praksis i dag?

Da undertegnede tilbage i 1990´erne begyndte at beskæftige mig med klinikhandler og værdiansættelse af tandlægeklinikker, blev klinikkerne handlet til en goodwillprocent af omsætningen med tillæg af klinikinventar og et eventuelt lager. Goodwillprocenten kunne f.eks. være 60 %. Dvs. for en klinik med en omsætning på 4 mio. kr., blev prisen på goodwill fastsat til 2,4 mio. kr. Hertil kom værdien af klinikinventar, lager af forbrugsvarer m.v. Princippet for værdiansættelsen var en såkaldt ”branche kutyme”. Praktiserende læger benyttede f.eks. en anden goodwill procent af omsætningen.  Værdiansættelsen tog sjældent højde for forskelligheden i indtjening fra klinik til klinik, og den enkelte kliniks særlige forhold. 

 

Værdiansættelsen af goodwill beregnet som en procentdel af omsætningen, blev siden afløst af en prissætning hvor goodwill opgøres på grundlag af en pris pr. aktiv patient. Prisen pr. patient er i væsentlig grad geografisk bestemt, og på større klinikker anvendes også en differentieret pris for de yderste patienter som behandles af ansatte behandlere. Begge metoder kaldes for substansbaseret værdiansættelse, og er i store træk uafhængig af klinikkens indtjening.

Prisfastsættelse på grundlag af klinikkens indtjening

Da tandlægerne begyndte at opkøbe klinikker for få år siden, anvendte de nogle andre principper for værdiansættelse. Tandlægekæderne værdiansætter typisk tandklinikken på grundlag af samme principper som værdiansættelse af enhver anden virksomhed i det frie marked, dvs. på grundlag af et forventet afkast af den investerede kapital.  Den samlede pris beregnes med udgangspunkt i klinikkens såkaldte EBITDA ganget med en multipel. EBITDA defineres som klinikkens overskud før renter og afskrivninger og skatter, men fratrukket den løn som den sælgende tandlæge vil /ville skulle have som ansat tandlægeassistent. Desuden korrigeres for den sælgende tandlæges særomkostninger (bil, kurser m.v.). 

 

Prisen for klinikken dækker i dette tilfælde både goodwill og klinikinventar. Prisen er som nævnt beregnet på grundlag af klinikkens indtjening. Denne værdiansættelse kaldes derfor for indtjeningsbaseret. En tandklinik som f.eks. har et reguleret overskud på kr. 700.000 før renter og afskrivninger provision til klinikejeren, vil med en multipel på 5 have en værdi på 3,5 mio. kr. Prisen svarer til en forrentning på 20 % af købers investering.

 

Ovenstående værdiansættelse medfører at en klinik med en høj indtjening ofte værdiansættes til en væsentlig højere pris end prisfastsættelsen, som anvendes af klinikmæglere baseret på pris pr patient + værdi af klinikinventar. Da tandlægekæderne begyndte at opkøbe klinikker, kunne man derfor opleve at den samme klinik blev værdiansat med to forskellige priser afhængig af hvem skulle købe.

 

Hvordan prisfastsættes klinikken i dag?

Udviklingen netop nu er, at kæderne ikke foretager opkøb i samme omfang som tidligere. Dette har medført, at der igen handles klinikker mellem tandlæger og at prisfastsættelsen igen sker med udgangspunkt i en substansbaseret værdiansættelse, dvs.  pris pr. patient og værdi af klinikinventar.

 

Tendensen er dog også, at prisen også fastsættes på grundlag af, hvordan klinikken har været drevet i årene frem mod generationsskiftet/salget. Klinikken kan således, som enhver anden virksomhed, salgsmodnes og gøres klar til generationsskifte for at opnå den bedste pris. Der er i dag øget fokus på klinikkens forpligtelser, f.eks. i form af overtagelse af lejemål med reetableringsforpligtelse ved fraflytning og ikke mindst en vurdering af klinikkens medarbejderforpligtelser.

 

Som køber af en klinik bør det altid anbefales, at du udarbejder din egen beregning af prisen baseret på den forventede indtjening. Dette skyldes, at køber bør gøre sig nøje forudsætning om klinikkens fremtidige omsætning når det er ham som nu driver klinikken. Enhver klinikejer ved, at omsætningen på et patientkartotek kan variere betydeligt afhængig af den enkelte tandlæges ydelser, arbejdshastighed, klinikkens effektivitet, prispolitik m.v.  Dette er årsagen at en goodwill fastsat på grundlag af historisk omsætning kan medføre en højere prisfastsættelse end en pris opgjort pr. patient.

 

Klinikinventaret

Værdiansættelsen af klinikinventaret har også stor betydning for den samlede pris. Prisen fastsættes ofte af en branchekyndig vurderingsmand som laver en særskilt opgørelse for de enkelte klinikrum, sterilisation, IT, venteværelse mv. Disse vurderinger kan variere ganske betydeligt fra vurderingsmand til vurderingsmand, og som køber er det vigtigt at få beskrevet principperne for hvordan klinikinventaret er værdiansat, inventarets stand mv.  Mange klinikker har i dag leaset klinikinventar i stedet for købt. Det er her væsentligt, at køber gennemgå de underliggende leasingkontrakter herunder tilbagekøbsværdien af udstyret ved udløb. 

 

Præstationsbaseret prisfastsættelse

Ved salg til nogle tandlægekæder, er prisen ikke endelig fastsat på salgstidspunktet, men er præstationsafhængig f.eks. i en periode på 3 år fra kliniksalget. Den endeligt opgjorte købesum, afhænger af den sælgende tandlæges fremtidige omsætning eller klinikkens indtjening. Desuden er der tandlægekæder, hvor en del af salgssummen geninvesteres i tandlægekæden i håbet om, at klinikejeren kan tage del i en forventet fremtidig værdistigning på aktierne. I begge tilfælde skal sælger gøre sig klart, at den reelle salgspris ikke kendes på salgstidspunktet. Dette kan sammenlignes med at sælge sit hus på vilkår hvor prisen ikke er endelig fastsat.

 

En stigende pris for en tandlægeklinik i det frie marked vil alt andet lige være udtryk for en øget indtjening på klinikken. Det kan ske ved sparede omkostninger og synergier, men også forøget omsætning. Kædens mål vil derfor ofte være en højere omsætning pr. patient. Dette bør du som køber undersøge på forhånd og spørge ind til. Specielt i de tilfælde hvor prisen for klinikken delvis er afhængig af fremtidig indtjening.

Ambrosius Rådgivning logo

Ambrosius Rådgivning 30 års erfaring som statsautoriseret revisor. 

Copyright 2021 Ambrosius Rådgivning | made by gografic.dk